A Professionel DogSite
følg os:   bloggerlogo

Pasning af hvalpe

Som opdrættere ser vi det som vores fornemmeste opgave, at de hvalpe vi sender ud i familier - er klædt ordentligt på til at forlade os.
Nedenfor her har vi forsøgt at gengive hvordan vi passer vores hvalpe her i Kennel Batmoors. Vi gør det, der fungerer godt hjemme ved os, men vi lader os også inspirere af artikler i diverse hundebøger og magasiner, ligesom vi meget gerne vil tale hvalpepasning med andre opdrættere.

Den Drægtige Tæve:

Vi forsøger at passe rigtig godt på vores hvalpe, allerede mens tæven er drægtig. Drægtige tæver får hvalpefoder fra de er ca. 3 uger henne i graviditeten. Tæven fortsætter med at få hvalpefoder helt til hvalpene er færdige med at die ved deres mor.
Den drægtige tæve behandles mod orm, inden hvalpene skal komme. Ligesom vi løbende behandler alle vores hunde mod lopper og flåter.
Derudover vaccinerer vi tæven, således at hvalpen er dækket de første 12 uger af deres levetid gennem tævens vaccine. Dette efter anbefalinger D. Kgl. Veterinær og Lanbohøjskole. Vores dyrlæge tjkekr anbefalinger hvert år, eftersom der er lige så mange meninger om det med at vaccinerer hvalpe, som der er dyrlæger!

En god uge inden vi forventer, at tæven skal føde, flytter vi vores fødekasse ind i huset og lader tæven "bygge " rede i fødekassen. De fleste tæver vil meget gerne flænse aviser og og skrabe små bunker sammen og for hvalpenes skyld er det bedst at tæven har fået dette redebygger behov dækket inden hvalpene kommer.

Fødslen:

Hvalpene fødes i " Fødekassen " og bor med tæven inde i huset, til de er 4 - 5 uger. Vores fødekasse er indrette med kant hele vejen rundt, så der er mindst mulig risiko for at tæven kommer til at lægge sig på hvalpene i fødekassen. Derudover er kassen foeret med et tykt lag aviser samt Vet-Bed. Et blødt tæppe, der leder fugt igennem og forbliver tørt på oversiden.

De nyfødte hvalpe:

De første 2 - 3 uger passer tæven hvalpene selv. Vi kan selvfølgelig ikke lade være med at nusse og kramme og vi tjekker dagligt alle hvalpene igennem, for at følge med i at de udvikler sig som de skal.
I løbet af de første 2 - 3 uger får hvalpene øjne og begynder at kravle rundt i kassen. Vi kan se, at tævens arbejde med at holde fødekassen ren, intensiveres. Vi skifter aviser og tæppe, men forventer, at tæven selv holder alle hvalpe rene.

Socialisering af hvalpene:

Det er en vigtig opgave som opdrætter at præsentere hvalpene for så mange forskellige situationer som muligt. Vi oplever at hvalpe finder en enorm tryghed i at være sammen med flokken og tæven, når den oplever nye ting og vi tror derfor på at jo flere ting hvalpene oplever mens bor de hos os som opdrættere, jo bedre er de rustet til at opleve verden på egen hånd, når den er flyttet hjemmefra.
Vi tilbringer megen tid ved hvalpene, og de vænnes til radio, støvsuger, elpisker, katten og forskellige børn og voksne, der kommer og går. Vi følger et princip om at præsenterer hvalpene for noget nyt legetøj, en ny lyd, et nyt menneske eller dyr osv. fra de er 4 uger gamle.
Vi har meget forskelligt legetøj og balanceredskaber, som hvalpene introduceres for.
Vi afspiller lyd cdér med f.eks. nytårsskyderi og trafik lyde for hvalpene.

I egen Løbegård:

Hvalpene flytter ud i egen hvalpekennel, når de bliver 4 - 5 uger. Hvalpegården er indrette med en stor indvendig løbegård, med hundekurve og legetøj samt en stor isoleret hundekasse, hvor alle hvalpene kan putte sig om natten. Derudover er der tilhørende en stor udvendig løbegård, hvor hvalpene selv kan løbe ind og ud.
På det tidspunkt har hvalpene behov for mere plads at tumle på, og de har også behov for at kunne bevæge sig væk fra flokken for at besørge, så de senere bliver nemmere renlige.
Vi tager 2 - 3 hvalpe med ind i huset ad gangen, så de ikke glemmer livet i huset.
Socialiseringen fortsætter, selv om hvalpene nu bor i en stor hvalpegård i stalden. Vi går ture med hele hvalpeflokken på vores marker. Vi tager hvalpene med til en nærliggende sø, afhængigt af årstiden.
Vi har lavet en mobil hvalpeløbegård, så hvalpene, afhængigt af vejret, kan være udenfor på græsplænen meget af dagen, og det er virkelig noget hvalpene nyder.
Vi har ligeledes hvalpene med ude at køre små ture i bil. Ofte tager vi 3 - 4 stykker med i f.eks. Brugsen og hjem igen. Hvalpene er trygge, når de er nogle stykker sammen, og de belønnes med masser af ros og godbidder.

Vi er heldige at have andre hunde end hvalpenes mor, og derfor har vi mulighed for, at hvalpene kan lære at være sammen med andre hunde i forskellige aldre.

Hvalpe Mad:

Hvalpene dier ved deres mor til de er 4 - 5 uger, herefter fravænnes de langsomt, således at de er klar til at " flyve fra reden", når er 8 uger gamle. Vi oplever at forløbene afhænger meget af hver enkel tæve. Der er forskel på i hvor høj grad tæven bliver ved med at tillade hvalpene at die.
Når hvalpene er ca. 3 uger, begynder vi, at servere opblødt hvalpefuldfoder for dem. Vi serverer 4 måltider om dagen for hvalpene.
Når hvalpene fodres, fløjter vi på dem, for at vænne dem til, at fløjtelyde betyder noget positivt.
Vi bruger vores hjemkalds fløjt så hvalpene allerede fra små er vænnet til at komme, når vi fløjter på dem.

Ormekur og Loppebehandling:

Hvalpene får ormekur 2 gange mens de bor ved os. Første gang i 3 ugers alderen og anden gang i 7 ugers alderen. De behandles mod lopper inden de flytter hjemmefra.

At Købe en hvalp fra Kennel Batmoors':

Inden man som hvalpekøber bestemmer sig for at bestille en hvalp fra os, ser vi gerne, at hvalpekøberen har mødt tæven. Dels får hvalpekøberen et indtryk af de voksne hunde, omgivelserne og os som opdrættere, men lige så vigtigt er det, at vi får et indtryk af hvalpekøberen. Vi betragter i høj grad Labradoren som en apporterende jagthund og derfor lægger vi vægt på at vores hvalpe skal anvendes til jagt og eller markprøve eller andre former for aktiviteter, hvor hunden får lov at bruge sin lyst til at arbejde og sine instinkter.
Når en hvalpekøber har meldt sig opfordrer vi til, at de kommer på besøg ved hvalpen et par gange, inden hvalpen skal med hjem.
Gratis hvalpetræning følger automatisk med, når man køber sin hvalp hos os,fordi vi mener, det er utrolig vigtigt for såvel hvalp som hundefører, at der skabes et godt grundlag for kontakt og kommunikation mellem hvalp og fører fra starten.